EN

Poduzetništvo

Strategija ženskog poduzetništva

Strategija ženskog poduzetništva

Iznenadila me je tvrdnja koju sam neki dan čula na sastanku, žena koja dobije otkaz nakon 42. jako, jako teško će se zaposliti. Nekako mi je u glavi bila misao da se to događa ženama koje zaokruže svoje godine na 50. No sudionici sastanka su me uvjeravali da sam, na žalost, u krivu. Ako je situacija na tržištu radne snage takva, onda trebamo tim ženama pomoći da krenu u pustolovinu, koja se zove poduzetništvo. Nedavno sam slušala na jednoj konferenciji švedsku ministricu Anniku Strandhäll, koja je jednostavno objasnila da država svojim mehanizmima vrlo učinkovito postiže zadane ciljeve, doduše ne u rokovima koji se mjere tjednima, ali na godišnjoj razini takvi mehanizmi, ako su ispravno postavljeni, daju odlične rezultate. Tako je Švedska prije tridesetak godine odlučila stimulirati aktivno zapošljavanje žena, kao i poticati žensko poduzetništvo. Kombinacijom pravih mjera, postignuti su upravo fantastični rezultati.

Strategija razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2014. -2020.

Krenuvši od ove dvije nevezane priče, zaključila sam da prvo moramo proučiti Strategiju razvoja ženskog poduzetništva u RH 2014. – 2020. koju je Vlada usvojila u lipnju 2015. Nakon toga usvojen je i Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u RH 2014. – 2020.

Oba dokumenta su obuhvatila 4 izuzetno važna strateška cilja kojima bi se, kroz 12 mjera trebalo potići pozitivno društveno i ekonomsko okruženje za brži i efikasniji razvoj ženskog podzetništva.

Udruga Poduzetnice hrvatske (WECroatia) daje svoj doprinos razvoju ženskog poduzetnišva kroz pozitivna iskustva svoji članica koje su spremne podijeliti svoje znanje, iskustvo i poznanstva sa svima onima koje se upuštaju ili već uspješno plivaju u podzetničkim brzacima. Vjerujemo da će niz radionica koje organiziramo u dogovorima sa financijskim institucijama kao i nadležnim državnim te tijelima lokalne samouprave pomoći sadašnjim i budućim poduzenticama da na brži i jednostavniji način dođu do potrebnih informacija i stručne pomoći u provedbi svoji ideja i projekata.