EN

Vijesti

Održana treća radionica: Financiranje za poduzetnice, Zagreb

Održana treća radionica: Financiranje za poduzetnice, Zagreb

 

Održana treća radionica „Financiranje za poduzetnice i one koje to žele postati“ u Zagrebu

 

Na trećoj po redu održanoj radionici, “Financiranje za poduzetnice i one koje to žele postati“, u organizaciji WECroatia udruge poduzetnica i HGK, koja se nakon Karlovca i Zagreba, po drugi puta u ponovila zbog iznimno velikog interesa žena za navedenom temom. Tako se u četvrtak, 17. 03. 2016., u prostorima Hrvatske gospodarske komore Zagreb, po drugi puta okupilo više od 60 poduzetnica, koje su se detaljnije upoznale s oblicima mogućeg financiranja i subvencijama koje su dostupne ženama u poduzetništvu.

 

Predavanja su pred vrlo aktivnom publikom i mnoštvom pitanja održale Mirna Vidović Janjanin iza HBOR-a, koja pojasnila što u svojim programima HBOR nudi specifično za žene, kakvi su uvjeti kreditiranja, na što treba obratiti pozornost, kako inzistirati na povoljnijim kamatnim stopama kod pregovora s Poslovnim bankama, gdje je naročito bio naglašen problem kod  poslovnih banka koje proaktivno ne nude kredite za poduzetnice uz 2 % kamatne stope, pa je bitno navesti kod zahtjeva za kredit da se upravo taj kredit traži, ako se poduzentica odlući krenuti u realizaciju takvog kreditiranja preko poslovne banke

 

Ispred HAMAG BICRA, poduzetnicama se obratio Veljko Pauš, čije se izlaganje fokusiralo na programe koje HAMAG BICRO nudi, s posebnim naglaskom na jamstva za mikrokreditiranje. Također, bilo je dosta pitanja iz publike, kao i na prethodnim radionicama, vezano uz kriterije natječaja kao i potrebe sudionika za jasnijim obrazloženjima po odbitku zahtjeva kako bi shvatili u čemu su u prijavama pogriješili, stoga se kandidatkinjama svakako preporučuje da po dobivanju negativnog odgovora otiđu do referenta koji je obrađivao njihov zahtjev, a nalazi se u potpisu odgovora, kako bi utvrdile gdje su im nedostajali bodovi za bolje pozicioniranje.

Mnoštvo pitanja zasulo je Marinu Veljaču iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naročito na temu pomoći pri izradi poslovnih planova pri samozapošljavanju koju Grad Zagreb pruža u suradnji sa HZZ-om. Neka od pitanja odnosila su se na to treba li tvrtku osnovati prije ili nakon podnošenja zahtjeva HZZ-u za samozapošljavanje. Osim pitanja bile su upućene i primjedbe vezano uz sporost obrade zahtjeva i dugotrajnog čekanja HZZ procedura i sl. Naglašena je i uloga Plavog ureda koji je zamišljen kao mjesto za potpuno informiranje i kompletnu potporu za sve poduzetnike i poduzetnice.

 

Radionica je organizirana u suradnji i uz pomoć HGK Zagreb, gospodina predsjednika Zlatana Frölicha i cjelokupnog tima kojima se ovom prilikom ispred udruge zahvaljujemo za pomoć i podršku u realizaciji.